Na szóval… még nem is összesítettem az idei esküvőimet! Nagyon el vagyok maradva a blogírással, annyi minden történt, hogy csak kapkodtam a fejem. De most végre le tudok ülni, és bepótolni mindent.
Idén 17 esküvőm volt. Igen, jól olvastátok – tizenhét! Alig akartam elhinni, mikor összeszámoltam. Tavaly csak 6-7 esküvőm volt, úgyhogy ez hatalmas ugrás volt. Tavaly év végén és idén év elején jártam esküvő kiállításokra, lehet, hogy ez is hozzájárult a sikerhez, de biztos, hogy a sok munka és a szívem is benne volt.
Voltak nehezebb és könnyebb hetek – a június és a szeptember volt a legkeményebb. Szeptemberben például három egymást követő nap is volt esküvőm, na, az tényleg húzós volt! Összesen több száz kiló sütemény és több ezer szelet készült.
🍑 A nyár slágerei
A legnagyobb favorit természetesen a lagzis barack volt (erről már írtam korábban egy külön bejegyzést 😉), de szorosan mögötte jött a mandula és a linzer. A szeletes sütik közül a puncs szelet és a zserbó vitték a prímet.
Hogy számokban is lássátok, ez így nézett ki:
- Lagzis barack: 37,5 kg
- Mandula: 35,5 kg
- Linzer: 34,5 kg
- Néró: 10 kg
- Isler: 9,5 kg
- Pogácsa: 29,5 kg
- Szezámmagos rúd: 14 kg
- Sajtos roló: 9 kg
- Sajtos mini kifli: 6,5 kg
És akkor jöjjenek a szeletesek:
- Puncs szelet: 34 adag (1224 szelet)
- Zserbó: 27 adag (1890 szelet)
- Lajcsi szelet: 22,5 adag (1114 szelet)
Na, valljuk be, nem nagyon unatkoztam a nyáron. A ruhám és a hajam is mindig cukor illatú volt. 😄
🧁 Újdonságok, kihívások és idegborzolók
Idén néhány új finomság is bekerült a repertoárba: macaron, sajtos fánkocska, cupcake, tarte.
Hát mit ne mondjak, volt velük idegeskedésem rendesen, de megcsináltam!
A legmacerásabb sütik továbbra is a mandula és a lagzis barack, de a macaron se egy leányálom… nem is értem, miért csinálom néha. 😅 Szerencsére nem is rendelik túl gyakran.
A mézes zserbó sem a kedvencem, ott mindig Anya ment meg – ő szereti csinálni, ahogy a mandulát is. Mondjuk idén a hólabda nem volt sláger, az majd karácsonykor jön el megint. Azt egyébként Anya szokta összerakni, és természetesen Mammama sem maradhat ki a csapatból. Hálás vagyok Értük, hogy itt vannak Nekem és segítenek. 💛
🍪 A kulisszák mögött
Én mindig találok valami kivetnivalót a sütijeimben, de talán a puncs szeletekkel voltam idén a legelégedettebb – azok tényleg nagyon jól sikerültek.
Az esküvőkre általában egy héttel előbb kezdek készülni: ilyenkor jönnek a „száraz” sütik – linzer, mandula, néró stb. Ezeknek jót tesz, ha egy kicsit állnak. Aztán jönnek az olyanok, amiknek kell 1-2 nap az összeéréshez – például a puncs, lajcsi, zserbó. A töltött sütiket (lagzis barack, néró, mandula) az esküvő előtt 1-2 nappal szoktam elkészíteni, a sósakat pedig előző nap.
💪 A határok és a humor
Hányszor éreztem azt, hogy „na, most tényleg a határaimon vagyok”? Volt 1-2 alkalom, de másnapra már el is felejtettem. 😄 Bár sok szabad hétvégém nem volt, valahogy az idővel mindig bajban vagyok. Ha valakinek van „felesleges” ideje, megvenném! ⏰😂
💌 Emlékezetes pillanatok
Az egyik legkedvesebb emlékem az volt, amikor egy júniusi esküvőre Pestről jöttek, és Tőlem rendeltek sütit ide Miskolc mellé. A vőlegény Anyukjának, szimpatikus voltam a honlapom alapján, így engem választottak – ez nagyon jól esett! ( itt nem a Pár rendelt Tőlem)
És persze a lagzis barackkal kapcsolatban is jött visszajelzés: a vendégek azt mondták, gyerekkorukban ettek ilyet utoljára. Pont ez a célom – visszahozni az emlékeket, az ízeket, a múlt egy kis darabját.
🌙 Zárásként
Szeptember 20-án volt az utolsó esküvőm, és most kezdem kipihenni a nyarat. De lassan jön a karácsonyi hajtás, szóval most arra gyűjtöm az erőt. 😄
Ha három szóval kellene jellemeznem ezt a nyarat, szerintem fárasztó, inspiráló és szívből jövő lenne. Minden egyes süteményben benne van egy darab belőlem, és bármennyire is fárasztó, ez az, amit igazán szeretek csinálni. Ha egyszer majd eljutok oda, hogy ez ne csak másodállás legyen, na, az lesz az igazi boldogság tortája. 🎂💛