A következő történet nem csak egy receptről szól. Hanem egy hangulatról. Egy érzésről. Egy süteményről, ami mindig ott volt az ünnepeink asztalán – és ami még ma is visszavisz a gyerekkoromba, ha elkészítem.
Az Elefánt könnycsepp nálunk mindig Mammama süteménye volt. Ünnepeken készült, szépen sorakozott a tálcán, és amilyen mutatós volt, annyira finom is. Gyerekként persze a banán volt a legnagyobb szám benne – mindig azt ettem ki először, aztán jött a diós krém, és ha maradt hely, akkor jöhetett a piskóta is. De ha nem… hát a piskóta néha ott maradt a tányér szélén. 😅
Egyszer – még évekkel ezelőtt – el is készítettem magam, és azóta is bennem motoszkál, hogy újra elő kéne venni ezt a receptet. Mammama nemrég meg is jegyezte, hogy akár esküvői süteményként is el tudná képzelni. Mert szép, mutatós, különleges. És igaza van – csak hát ez nekem inkább egy „otthon süti”. Egy olyan, amit nem rohanva, egy falatra kapunk be, hanem szépen leülünk mellé, és ízleljük. Egy falat gyerekkor, egy falat nyugalom.
Mi nem csokizzuk a tetejét, nálunk nincs csokiöntet, csak a puha piskóta, a diókrém, meg a banán. A recepthez nem nyúltam – pontosan úgy készül, ahogy Mammama leírta Nekem.
Amikor ezt a sütit készítem, újra gyereknek érzem magam. És ez jó érzés. Jó visszagondolni, hogy milyen szép is volt az a korszak. És ha ezt egy sütemény képes visszahozni – már megérte megsütni.
Szeretném, ha ez a recept másban is emlékeket ébresztene. Vagy ha valaki most kapna kedvet ahhoz, hogy először megsüsse – hogy lássa, mennyi öröm van abban, ha valaki jóízűen eszi, amit Te készítettél.
Recept
Elefántkönycsepp recept
Tészta:
- 9 db tojás
- 9 ek rétesliszt
- 9 ek porcukor
- 1 cs sütőpor
- 2 ek kakaópor
Krém:
- 15 dkg darált dió
- 5 ek forró tej
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- banán (nem túl érett és vékony)
A tojás fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a cukrot majd a tojások sárgáját. Ez után hozzá szitáljuk a lisztet kakaóport és sütőport. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, jólelsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A megsült tésztát hosszában ketté hajtjuk közepébe teszünk egy sodrófát betakarjuk konyharuhával és hagyjuk kihűlni. Amíg a tészta kihűl addig elkészítjük a krémet.
A darált dióra ráöntjük az 5 ek forró tejet. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd ha a dió megszívta magát tejjel akkor bele tesszük és még tovább keverjük.
A kihűlt piskótába kenjük a krémet majd a közepébe 2 db banánt teszünk majd összehajtjuk, letakarjuk folpackkal és egy éjszakra hűtőbe tesszük.