🍑 100 kilónyi nyár – így készült a sárgabaracklekvár

🍑 100 kilónyi nyár – így készült a sárgabaracklekvár

Az idei nyár sem múlhatott el a lekvárfőzés nélkül. Sőt… idén kicsit komolyabban vettük. Nem, nem kicsit. 100 kiló sárgabarack landolt a fazekakban. Nem elírás. Száz. Kiló. Barack.


Nálunk ez nemcsak egy hagyomány, hanem egy tudatos döntés is. Mert ha otthon készül a lekvár, pontosan tudjuk, mi kerül bele – és mi nem. És mert ez a lekvár kerül aztán a zserbóba, a puncsszeletbe, a linzerbe stb. Számomra fontos, hogy a lekvár is házi legyen, ne bolti. Mivel házi sütöde vagyok erre is figyelek, hogy minél inkább házi legyen amit készítek és ne tömeg.


A háttér: családi program lekváros kötényekkel

Ez a 100 kiló nem egy nap alatt készült el, és nem egyedül. Ez bizony egy családi projekt volt – Anya és Én, kettőnkből állt lekvárbrigád. Mindenkinek megvolt a feladata: barackválogatás, magozás, darabolás, rotyogtatás, üvegmosás, címkézés.

Illatok, emlékek, jó hangulat, és persze a meleg, amitől már nem is tudtuk, izzadtunk vagy párologtunk. De közben jó volt. Mert ez is egy kis szelete annak, amit majd később mások tányérján látnak viszont – egy réteg a zserbóban, egy kanálnyi a linzer közepén.


Miért fontos ez Nekem?

Mert nem mindegy, mi van a sütiben. A sárgabaracklekvár nem lehet híg, nem lehet túl édes, nem lehet „mű”, kicsit savanykásnak kell lennie. Annak sárgabarack íze kell, hogy legyen. Pont. Nem spórolunk a gyümölccsel, se a munkával – hisz ez is szeretettel készül. 


És tudod mit? Amikor valaki megkóstolja a zserbómat, és azt mondja: 


„Pont ilyen volt a nagymamámé”, akkor ezért a pillanatért megérte a 100 kiló barack minden percét.


Ha érdekel, milyen sütikbe kerül ez a lekvár, nézz vissza az előző blogokba – vagy kövess Instagramon és Facebookon, és lesd meg, mik születnek belőle. 😊

Köszönöm, hogy itt voltál és elolvastad.

Legyen szép napod!

Szeretettel:

Sziszkó

Előző bejegyzés Következő bejegyzés