A "dörgős süti" története és receptje

A "dörgős süti" története és receptje

A süti, amitől nem féltem többé a vihartól

Gyerekként rettegtem a dörgéstől. Amikor jött a vihar, vártam, hogy vége legyen. Aztán egyszer Mammama kitalálta, hogy süssünk valamit – csak úgy, hirtelen. „Gyere, segíts, csináljunk sütit!” – mondta, miközben már vette is elő a habverőt.

Nem kavartam semmit, csak néztem, ahogy dolgozik. A habverő zúgott, a sütő melegedett, és közben én elfelejtettem félni. A vihar ott dörgött kint, de én már csak azt figyeltem, mikor lesz kész a süti, mikor kenjük meg a lekvárral, mikor kóstolhatom meg. Így született meg a „dörgős süti” – és azóta is így hívjuk.

Ha Mammama most ezt süti, tudom, hogy nem csak egy kakaós piskóta készül. Hanem egy emlék is – abból az időből, amikor a sütés lett a menedékem.

És most megosztom veletek is ezt az egyszerű, de nagyon kedves receptet.

Ez a süti számomra több, mint egy recept.
Egy kis nosztalgia, egy szelet gyerekkor, egy ölelés a viharon túl.

Remélem, ti is kipróbáljátok, és talán nálatok is születik egy új családi kedvenc belőle.

Írjatok, ha megsütöttétek – kíváncsi vagyok, hogy nálatok is elűzi-e a vihart.

Ha szeretnél tőlem rendelni, akár sütit, akár apróságot ajándékba – nem csak esküvőre, keress bátran Instagramon vagy Facebookon, mindig örömmel készítem őket! 

Köszönöm, hogy itt voltál és elolvastad! Legyen szép napod!
 
Szeretettel:

 Sziszkó 

Recept

"Dörgős süti"

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 3–4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dl tej
  • csipet só 
  • baracklekvár a töltéshez

Elkészítés:

  1. A vajat a porcukorral és a tojássárgájákkal elkezdjük kihabosítani, majd fokozatosan hozzáadunk egy kevés tejet is, hogy könnyebb legyen kikeverni.
  2. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd ezt is a masszához adjuk, váltogatva a maradék tejjel.
  3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és kevés cukorral habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kakaós tésztába.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, és 180°C-on kb. 30 percig sütjük.
  5. Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, megkenjük baracklekvárral, majd visszatesszük a tetejét.
  6. A legfinomabb, ha egy éjszakát pihen, és másnapra az ízek jól összeérnek.



Előző bejegyzés Következő bejegyzés